TAJUK GERAK


widgets

Saturday, 8 September 2012

Aktiviti waktu lapang

Hai semue..terlebih dulu aku ucapkan salam sejahtera...hehhe...hari nie nak share sikit hasil keje aku..Hari ni off day aku..so boasan sangat dok umah nie..Dari pagi sampai ke petang adush...memang bosan giler.Tibe-tibe teringin nak makan kek buatan sendiri.Sebab rase die lain dari kek yang beli kat luar tu kan..So aku pon mula la set barang nak wat kek.Sebenarnya,dulu aku memang suke buat kek..memang makanan kegemaran aku..dulu rajin sangat..seminggu sekali mesti buat kek..macam-macam kek..kadang-kadang jadi,kadang-kadang tak..

Hari nie aku wat kek biasa je.Malas nak wat kek macam-macam rase ni..
Bahan yang aku gunakan:

Planta 1 Cawan
Gula halus 1 Cawan
Telur 5 Biji
Tepung Gandum 1 1/2 cawan
Sedikit serbuk penaik
Sedikit esen vanila
1 sudu besar susu pekat manis
Buah ceri

Cara-cara:

Gaulkan gula dan telur sampai sebati.Pas tu masukan planta...gaulkan..kalo gune tangan biar 1 arah sahaja..pas tu masukan tepung dan teruskan gaul sampai sebati.Masukan susu pekat,esen vanila,serbuk penaik dan ceri dan gaulkan sampai sebati

Disebabkan aku wat 3 kaler,so aku asingkan dulu sebelum dicampur warna.


Add caption

Gaul sampai sebati


3 warna pilihan


campur 3 warna

Nak bakar


Inilah hasilnya.Memang sedap sangat-sangat dan lembut.



 SELAMAT MENCUBA
 

2 comments: