TAJUK GERAK


widgets

Monday, 25 June 2012

CARA POTONG IKAN PARANG YANG BERKESAN

Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia

Helo semue...hari nie aku nak kongsi sikit cara nak potong ikan parang ni supaya senang nak makan.Ramai yang tak suke makan ikan parang nie sebab tulang die yang banyak..Sebenarnya ada cara tersendiri untuk potong haiwan nie agar mudah untuk dimakan tanpa gangian tulang yang serabut...Care ni adalah asal dari negara India,dan dibawa oleh mendiang nenek aku...so die turunkan ilmu yu kat ayah aku...Kalo pergi sesetengah pasar mereka tau kalau kita ckp "Potong India"...Okey meh aku terangkan...


Okey..mula2 mcm biasala buang sisik,usus,perut ikan...langkah ke 2,potong ikan 2 dari titik D ke C ke B ke A..mesti ikut dr arah D...Antara titik B dan C adalah laluan tengah tulang utama ikan..so potongan mesti kene kat tulang ikan tu.Langkah 3,potong ikan kecil-kecil dari titik B ke E dan seterusnya mengikut garisab yang ada..Garisan 2 adalah selari dengan tulang halus ikan tu..So tulang tu senang untuk diasingkan masa makan

Okey tu la caranya..Cuba dulu..Selamat Mencuba....


Friday, 22 June 2012

TAMATNYA FINAL EXAM PJJ USM 2011.2012 TAHUN KE 2

SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1 MALAYSIA 



Hai kawan-kawan..21 jun merupakan hari terakhir aku amik exam final bagi 
tahun ke2 di PJJ USM..Exam aku start 4 jun..so dalam tempaoh 2,kenelah tumpu pada pelajaran..sebab 2 la masa yang ada tok study...

Aku amik kos pengurusan..ni merupakan tahun ke dua aku..mula-mula aku 
rasa nak stop je study ni sebab x wat apa-apa persiapan nak exam...tapi 
dengan semangat yang diberikan kawan-kawan aku tempuh juga lah..Exam 
final ni aku amik kat Open Universiti Melaka..just tumpang exam...subjek 
yang aku amik tahun ni sebanyak 10 subjek...hahahha dasyat x...heheh..nak 
bawak toyol pon x le..ketat sangat lak...nak pi toilet sorang2 lak...hanpon xle 
ada dalam poket..kene letak dalam beg..so mcm ne nak bertoyol..hehehe...dah besar2 pon nak bertoyol ek..hihihihi..emergency...

Macam-macam kerenah masa exam ni..yer la ada yang x tau basic..nasib baik 
ader tips2 yang membantu...yang paling seram subjek bisnes comunication..rasenye kene repeat kot,,,hahahha..memang susah sangat....apa-apa pun aku da try kemampuan aku..21 jun aku merdeka tok 
tahun ke due...so cuti panjang sehingga tahun ke 3 ditempuhi...




keNew BanG bANg BooM

Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia

Helow semue,,,pe kabar..sory lama x update sebb sibuk dengan exam final...korang sihat x..okey hari nie aku nak citer pasal kene bang bang boom...Bukan aku yang kene tp aku yang mengenekan orang...sasaran aderlah famili aku..bukan famili kandung tp famili baru yang aku jumpa dan kenal masa himpunan jutaan belia kat Putrajaya..saper lagi member2 sukarelawan la..pelik ke aku cakap famili..tapi aku dah anggap die org famili aku sebabnye mereka nie memang baik,awesome yang penting susah senang sama-sama hadapi...

Okey..citer die bermule mcm ni..pas aku lik dari karnival futsal di Klang pada 11 Jun,aku update kat status wall group kami (kelab belia hebat) yang aku akan keluar dari group 2.Group ni ditubuhkan selepas kami jumpa kat Putrajaya..Pas aku tulis status macam 2,ramai member yang kol kau,sms aku tanya kenapa...aku pon cakapla yang ada budak x suka aku kat group ni..die orang tanya sapa...so aku cakap aku akan pendedahan pada 21 Jun..ada 11 hari la..Ader yang x sabar,kecek-kecek aku..jawapan yang akua bagi 21 Jun....Ader yang x puas hati pasal budak yang x wujud 2..hahaha..ye la sebab sayang kat aku la..

Selepas 11 hari menunggu,seperti yang dijanjikan,21 Jun jam 9 malam aku dedahkan segalanya..nak tau apa..nah tengok nie......

video


Okey,,pas 2 macam2 die orang komen kat wall facebook aku..antaranya

1) weh ko pilih selipar mana yang ko nak
2) ko siap kalo jumpa t aku ikat ko kat jambatan putrajaya
3) aku rase aku nak terajang ko 30 kali le x
4) jeyaaaaa geramnya aku...aku tergelak sorang-sorang
5) ader yang merajuk sebab x bg tau die yang aku wat bang bang    boom
   dan macam-macam lagi

Tapi dari ni aku dapat tau macam mana mereka sayang kat aku..x nak aku keluar dari group tu..x nk aku putus kawan dengan mereka..hebat sangat ke aku....aku sayang sangat-sangat korang

KEPADA RAKAN YANG TERKENA BBB SILA LA KOMEN PERASAAN ANDA DI RUANGAN KOMEN NI....


Wednesday, 20 June 2012

KeNangAn KurSus InDukSi ImiGreSen Di Aimm

Salam sejahtera dan salam 1 malaysia

Helow semue..pe kabar..sory sbb lame x update
sibuk dengan exam final pjj USM thn ke 2
Okey hari ni aku nak share sikit pasal kisah2 semasa aku dalam kursus induksi umum dan khusus pegawai imigresen di Akademi Imigresen Malaysia (AIMM) Port Dikson selama 3 bulan bermula 4 Mac 2007 hingga 31 Mei 2007

Ok pada 4 Mac aku kene lapor diri di Aimm.Aku dan kawan2 gerak ke Aimm naik bas dr opis Kompleks Sultan Abu Bakar,Johor.Sampai Di Aimm lebih kurang jam 3 ptg.(masih ingat lagi)So pas sampai plan nak amik 1 bilik dgn member2 tp die org da setkan bilik...Dulu  Aimm ni hotel Nuri,so Imigresen da beli dan jadikan sebagai pusat latihan.Dalam 1 bilik 4 orang..perfect,ada TV,Air cond,heater,,huhu bes kan....

KOMPLEKS SULTAN ABU BAKAR DR KUARTES AKU


AIMM 


Hari ke 2,pg kami berkumpul di padang kawad untuk aktiviti pertama.Kami diberi gula2 yang bercampur.so amik 1 je mana pon x kisah..ingat tok cuci mulut dalm bas..ok pas 2 kami menjalani sesi latihan dalam kumpulan LDK di Dusun Eco Resort diPahang...sampai je kat sana,masuk bili n siap2 untuk berkumpul..Ok kami diberi group ikut gula2 yang kami ada..so kena cr member yg ada gula2 dalam tempot 5 minit..mcm ner nk cr dah lah 298 pegawai kursus,,,so akhirnya berjaya..dan kumpulan aku kami namakan kumpulan Parang...

Aktiviti LDK
 Buat Bendera,misi,visi,lagu,logo group
jungle tracking
naik jambatan gantung tutup mata
fly over (group aku x dpt sbb x cukup masa)
balut telur gune straw

Kat sana air memang sejuk giler..air bukit..kalo pagi2 kim salam lah nak mandi..just mandi P.Ramlee...Bayangkan kepala paip leh ada wap mcm letak air kat gelas...huhu..Tp makan 1st class
Kat sana aku dan 7 org lagi kene denda..sebab ada budak bilik aku 2 masuk bilik x gune kunci..x tau mcm ne die buka..so semua kene la sbb die x ngaku..denda die berdiri dari pkl 12 mlm sampai 4 pg...Tp kenelah hadapi dgn tabah,,sbb 2 yang namakan kerjasama..Ada sekali tu kene rendam dalam kolam beramai2..kene selam lak 2..sapa x selam kene baling dengan batu...apa lagi selam la..tutup hidung kuat2...

Last day kat sana ada kejutan..Fesi kata 3 org kene singkir kerana x lepas syarat LDK..so 3 org 2 pon kedepan..menangis die org..las2 kene bang bang boom sebab hari 2 merupakan hari lahir mereka..so mereka disambut..mlm 2 diakhiri dgn salam menyalam dgn fesi kami

Lepas 2 lik semula ke Aimm..maka bermula lah segala detik2 bahagia,cemas dan happy di Aimm..ok la aku ringkaskan je k..nak citer panjang takut korang bosan..

1) Jam 8-4 ada kelas setiap hari Isnin-Jumaat..ni la time ngantok..apa lg membuta la dlm dewan..ada penceramah ok..die x kisah..ada la siap bg KAD JEMPUTAN ke padang kawad untuk kawan pkl 1ptg sampai 2.20 ptg..time rehat,,sapa nak panas2...

2) Aktiviti lain..sabtu dan ahad 8 pg sampai 1 ptg tekwondo..perg time 2 la ramai yang jadi OKU..huhuhu..panas beb..kalo ujan pon kene gak buat dalam dewan..x de excuse..ptg dlm jadual mmg free tp ader je program...Hari isnin,rabu,jumaat dr pkl 5-6.40 kawad..2 la yg paling bes dan paling sekse...sowang salah semue kene..Tp las2 aku masuk kawad hantu..nak tau apa 2 kawad hantu..g tgk kat you tube. http://www.youtube.com/watch?v=b-TEgGTJGnc .kawad hantu jabatan imigresen..2 kawad yang aku ada...tp 2 realsel nyer la...lain ader kawad senjata,tempur tanpa senjata,kawad biasa...Selasa dan khamis ptg lak riadah...Setiap pagi ader pt pagi..so kene bgn pkl 5 lebih..Yg islam sembahyang,pas 2 joging 2.4...pumping la..mcm2..tp enjoy..Mlm pkl 8 start kelas semula..kdg2 sampai pkl 12 ader je aktiviti mengejut mcm roll call..mcm2 la...

3) ader lawatan sambil belajar ke KLIA dan pelabuhan Klang..danlawatan sambil belajar ke utara,selatan,dan timur..aku dapat utara..

4) Histeria beramai2..huhu malam 2 memang kat 40 org kene histeria..tp aku nak tergelak je tgk die org..ye la 1st time tgk org histeria...sampai pkl 3 pagi..bawak dewan kene,bawak surau kene..huhu..Tp yg lawak masa dlm surau ader dak ppuan 2 histeri..diam2 sekali bgn terus tumbuk membe aku..huhuhu...

5) karnival sukan selama 2 hari.mcm2 aktiviti ader..group aku paltun 3 empire red..hehhehe...pas 2 ader malam deligasi bersama kedutaan luar,,Khidmat masyarakat dan lain2 lagi...

Selam 3 bulan mcm2 yang aku dapat rasa..kene tekan dgn kak leha(penghuni misteri)mase member2 dok tido surau sbb ada qumulai...so aku tido sorang kene hempap..pas selamat kan diri aku lari g bilik sebelah tido..membe tgk muke aku die pon takut..x tau napa..Pas 2 kene kawad 1 jam 30 min tanpa henti sebab membe wat hal..tido terlajak..mau pening kepala ..jurulatih suh pusing kiri,pusing kanan sampai ada dah x tau nk pusing mana...

Okey last day kami ada latihan tamat perbarisan..masa 2 Ketua pengarah datang dan puji kawad hantu sebab die kata mmg cantik sgt2...ramai tetamu yang hadie,,pas 2 sesi pengambaran tok gambar kenangan dan akhbar...mlam 2 jamuan malam mesra...mcm2 persembahan yang ada..aku lak kene wat persembahan india..so wat je la apa yag aku tau..menari..tp serius aku hentam je sbb x de masa nk berlatih..masa latihan 1 style,mase realsel 1 style,mase real 1 style...hihihi..Dan diakhiri dengan tangisan perpisahan..

LATIHAN MENEMBAK DI PENJARA KAJANG


Ayat paling gembira aku dengar:Diumumkan peserta kursus induksi umum dan khusus,pegawai imigresen kp 17 siri 1/2007 masuk padang...2 menandakan tama latihan dan tamat segala susah yang kami alami 


TAMAT LATIHAN


TAMAT LATIHAN>>>KAWALAN SENJATA

Ayat paling benci:Perhatian kepada semua peserta kursus induksi umum dan khusus pegawai imigresen kp 17 siri 1 2007 disini ada 1 pengumuman..menandakan ader la program time free

MLM MESRA BERSAMA TEAM TARIAN INDIA


Selama 3 bulan kami bersatu hati,Mcm2 kami tempuhi..semuanya berjaya dengan semangat bersatu...

MAKA BERAKHIRNYA KISAH DI AIMM





 

Tuesday, 12 June 2012

BerGeLar IsTeRi di DePot TaHaNan ImiGreSen

.
Salam Sejahtera Dan Salam 1 Malaysia 

Depan surau...wah Pic aku ader masuk paper. huhuhu


Jodoh pertemuan di tangan Tuhan..Tanggal 1 januari 2011amat bermakna bagi mereka.Mereka pon tak sangka mereka akan sah menjadi suami isteri pada tarikh,masa dan tempat seperti ini kerana mereka merancangnya lain tetapi apa yang terjadi adalah mengikut kehendakNya...Itulah yang terjadi kepada seorang tahanan Imigresen di depot Tahanan Imigresen Machap Umboo Alor Gajah Melaka..

Siti Jawahari berusia 39 tahun ialah seorang tahanan imigresen yanga ditahan pada 22 Disember 2010 oleh Jabatan Imigresen atas kesalahan tamat permit di Pusat membeli belah Mahkota Parade,Melaka.Suaminya
Nurhisham yang berasal dari Jalan Bendahara,merupakan seorang muaalaf yang mempunyai seorang anak lelaki berusia 24 tahun hasil perkahwinan pertamanya di Indonesia.Dia nekad untuk meneruskan perkahwinan seperti dirancang walaupun terpaksa dilakukan di depot tahanan itu dengan seadanya tanpa dihadiri saudara-mara dan sahabat handai.

Mereka sah menjadi suami isteri dengan sekali lafaz.Mereka nikah tanpa sebarang hantaran dan hanya dengan mas kahwin sebanyak RM 40.Mereka dinikahkan oleh Pendaftar Nikah Cerai Melaka, Abdul Halim Tawil di surau depot berkenaan.Turut hadir bersama keluarga Hisham,Komandan depot Imigresen,Pegawai-pegawai imigresen,anggota RELA,19 tahanan wanita,wakil media, termasuk aku sekali...

Selepas nikah

Selesai nikah



KOMEN MEREKA
 
"Tidak pernah terlintas di fikiran, perkahwinan saya ini akan mendapat liputan seluruh negara," katanya yang terkejut apabila melihat beberapa wakil media cetak dan elektronik merakamkan detik manis hidupnya itu.

Menurut Siti, perasaannya gembira bercampur sedih apabila terpaksa melangsungkan perkahwinan keduanya itu sebagai seorang tahanan di depot tersebut.

Namun begitu, katanya, dia terharu dengan usaha kakitangan pihak depot terbabit yang bergotong-royong menyediakan makanan bagi meraikan majlis pernikahannya itu.

"Terima kasih tidak terhingga kepada pihak Imigresen yang sentiasa menjaga kebajikan tahanan di sini dan merealisasikan permintaan saya ini," katanya disertai linangan air mata.

Sementara itu, Komandan depot tersebut, Abu Bakar Sideq Hasan berkata, ini adalah kali pertama pihaknya meraikan pernikahan tahanan di depot tersebut sejak ia beroperasi 20 tahun lalu.

"Memang menjadi keutamaan kami untuk menjaga kebajikan setiap tahanan di sini apatah lagi pasangan ini mempunyai dokumen yang lengkap untuk melangsungkan pernikahan mereka," katanya.

( sumber komen mereka: utusan )

Pasangan diarak selepas nikah oleh pegawai imigresen


KOMEN AKU

Ini adalah kali pertama aku tengok majlis pernikahan orang beragama Islam.Walaupun diadakan dalam surau,aku turut dijemput untuk menyaksikannya.Pengalaman yang pertama bagi aku...

Semoga mereka kekal bahagia..

Sunday, 10 June 2012

Hapening Futsal

Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia

Ahli kelab belia hebat...memang terbaik lah u all...tabik sama lu orang...2 la kumpulan team aku yang ditubuhkan secara tidak rasmi selepas kami berkenalan di Himpunan Jutaan Belia 2012 di Putrajaya Mei lepas..Selepas di HBN,inilah kali ke 2 kami bertemu kembali untuk program seterusnya iaitu Santai Futsal anjuran Kelab Kemanusiaan Belia Malaysia di arena Teluk Gadung,Klang.

Kami dikehendaki berada di Klang jam 8.30 pagi 8 jun 2012..so aku,Fairul,Mujahid,Amy,Anis,Fared,Nicole,Soib telah bercadang untuk pergi awal sehari iaitu Jumaat 7 jun..
Jumaat 2 aku ada hal kat Putrajaya berkenaal dengan kes kemalangan kereta aku dulu.Aku kene pergi Putrajaya dulu.Fairul nak teman gak..so aku gerak dari rumah aku ke terminal 1 Seremban untuk jemput Fairul g Putrajaya dengan moter LC..Pas jemput Fairul kami terus ke Putrajaya..Ke IPD trafik..Pas 2 g makan kat kafeteria KBS...huhu kenangan lama kembali semula..pas makan kami pergi jenguk tapak perkhemahan kami semasa kami dalam program Himpunan Jutaan Belia..Sedih gak rasanya bila kenangan lama kembali di ingatan..

TAPAK TIDOR AKU MASA HIMPUNAN BELIA



LOKASI KHEMAH URUSETIA MASA HIMPUNAN BELIA
Pas 2 kami gerak balik ke Seremban semula kerana Mujahid dan Amy akan tunggu kat sana.So kami memulakan perjalanan...Huhu..tersalah masuk laluan lak...kami termasuk laluan ke KL...apa lagi teruskan jela...Da sampai Kl kami amik ke arah seremban semula...Dalam perjalan kami termasuk lorong smart..naik moto lak walaupun lorong 2 hanya tok kereta...kami memang x tau sebab kali pertama..apa lagi gedah jela..mak ooi panas gak dalm 2..dah la panjang,keter lak laju2..Sampai keluar tol kami jumpa akak plazatol bertanyakan bayaran kerana x de lorong motor unutk lepasai plaza tol...die pon suh lalu jer...

Sampai sahaja di Seremban,kami jumpa Mujahid kat terminal 1.so kami pergi ke rumah Fairul untuk parking motor kami dan ke Terminal 1 semula untuk melanjutkan perjalanan kami ke Klang dengan bas.Kat terminal kami jumpa Amy..so kami berempat naik bas menuju ke kl..kami turun di pasar seni.Sampai kat pasar seni tapak kasut aku lak yang tercabut..suma lekat sikit je..huhuhu..Pas 2 kami naik KTM ke KL Central...Kat KL Central kawn kami Fared,Anis,Nicole tunggu kami..cian si Fared dok tunggu dari pukul 4 petang..kami sampai sana pon kat pukul 7...Pas 2 kami naik KTM menuju ke Klang.
DALAM KTM KE KLANG: FARED<JEYA>ANIS

DALAM KTM KE KLANG:AMY>NICOLE

DALAM KTM:ANIS>MUJAHID


Sampai di Klang dalm pkl 9 lebih,Soib menanti disana.Kami semua pergi mengalas perut kat kedai mamak depan KTM Klang..Tgh2 makan big bis kami Abg Awie call suh tunggu kat sane..Pas 10 minit die n fadzly pon sampai nak angkut kami.Kami disedikan hotel oleh Abg awie,2 bilik tok laki 1 tok ppuan..Thanks Abg Awie...susah dapat bos mcm nie...Pas siap2 makan abang awie bawak kami ke hotel tok bersihakan diri....Pas bersihkan diri kami turun lepak kat kedai mamak kat tepi hotel.Kami dok ramai-ramai lepak dengan abang awie dan jumpa lak abg ashraff kat sana..lepak sampai pkl 2 pagi..

KAT KEDAI MAKAN MAMAK LEPAS TURN KTM KLANG

MAKAN RAMAI-RAMAI DI KEDAI MAMAK BERHAMPITAN HOTEL KAMI

MAKAN RAMAI-RAMAI DI KEDAI MAMAK BERHAMPITAN HOTEL KAMI


Sampai bilik kami borak2 dulu..Abg Zul lak kol..die tgh cari no bilk hotel sebab baru sampai...Aku dan fairul cepat2 lari masuk almari pakaian tok bagi suuprise..Pas abag zul masuk bilik,member2 lain ckap yang aku dan fairul dah balik rumah..Kami dengar je perbualan mereka..Abg zul sangup keluarkan duit sendiri RM 80 naik teksi ke hotel kami semata-mata nak join program ni dan jumpa kami..Mana nak jumpa ornag macam ni kan,,susah sangat..Pas 2 Fairul masage abg Zul tok periksa almari sama ada barang kami ada atau x..Abg Zul pon p buka almari..apa lagi kami sergah la...terperanjat die...nasib baik x jadi apa-apa..dah la die ada masalah jantung..Rasanya masa die kene bang bang boom dari kami,bilik kami lah yang pangg meriah sekali kat otel 2 dengan suara kami....So kami borak2 sampai pukul 5 pagi.Pas 2 Mujahid,abz Zul,Fared, g minum kat kedai mamak..aku,Fairul dan soib tido sbb ngantuk sangat...

Pagi sabtu,kami da siap2 g Futsal.Team kami ada 5 orang yang akan main futsal walaupun secara tiba-tiba je tanpa sebarang latihan.Kami g sarapan dulu dan baru gerak ke lokasi dengan naik kete abang Awie dan isteri Die yang jemput...Sampai kat sana kamio siap2 kan semua yang patut.Haslina dgn abg darus pon sampai kat sana....ada 3 team dan 6 group..JKR group A dan B,LKIM group A dan B,dan team kami MYHC group A dan B dimana group a team kami adalah peserta dari MYHC dan kami group B dari sukarelawan..aku x main..just tgk jer n jadi urusetia...

ENGAT UNTUK PEMENANG

HAMPER UNTUK PEMENANG

Hasil perlawanan,Johan HYMC A,LKIM, LKIM,HYMC,JKR,JKR...pas 2 kami sempat bergambar untuk edisi kosmo..Pas 2 planing seterusnya,member2 mintak nak stay 1malam lagi kat abang Awie..Abg awie pon on je..Aku lak x le sebab sok nya kene keje.Planing die orang malam ni g karok..sedih x dapat join...Aku kene lik rumah Fairul tok amik motor dan pulang ke Melaka..Aku,Fairul dan Mujahid dihantar ke KTM Shah Alam tok g Seremban,,3.45 keretapi pon sampai..kami gerak ke Kl central tok tukar laluan..Sampaui di Kl central,kami tukat train ke Seremban.Memang lambat giler sebab banyak kali berhenti kat tengah2 jalan selain stesen kerana masalah teknikal dan laluan train lain...Train 2 sampai Bangi je lak..so tukar klagi Train lain..Naik Ktm lain dan terus ke Seremban..Sampai Seremban kami amik teksi dan ke rumah Fairul tok amik moter..Pas amik Motor aku Greka pulang ke Melaka,manakala Mujahid dan Fairul patah balik semula ke Klang tok join aktiviti malam.Aku betul2 terharu ada sahabat macamdie orang yang sanggup keluarkan masa,tenaga,wang,semata2 hantar aku kat Seremban..

Kamu bukan kawan aku..tapi kamu SAHABAT aku..susah senaang sentiasa ada...U all special for me guys..See u in next program on 30 jun 2012...

Thanks abg Awie denag kongsi 1 prinsip..IKHLAS--TENANG--KASIH SAYANG-- dan saya dak dapat semua nie...saya x kan lupa memori daun pisang nie..







Friday, 8 June 2012

TahniaH My Bff

SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1 MALAYSIA


Halow semue...pe kabar...urm hari ni aku hapy sangat sebab seorang kawan karib aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki....Tanggal 7 jun 2012 bergelarlah die seabagai seorang ibu....

 Perkenalan kami adalah pada tanggal 2 Feb 2007 dimana kami sama-sama lapor diri sebagai Pegawai Imigresen di JB..So kami orentasi seminggu kat UTM skudai...Last day..kami kat UTM aku n geng2 aku tgk die..die jeling kami....huhuhu...so kami bg nick kat die bdk rambut straight sbb mase 2 rambut die straight...


PIC SELEPAS TUNANG

Next kami diberi penenpatan..penempatan aku kat Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB),JB...kami seramai 2 ratus lebih kat sana..staf india je 6 orang termasuk die...So sampai di KSAB kami diberi kepada 4 group bertugas...aku terperanjat die ni dapat group dgn aku...huhuhu...

Aku bertugas 3 minggu mula2 langsung x tegur die...pas 2 aku kene berkursus kat Akademi Imigresen Malaysia (AIMM) kat PD selama 3 bulan...so x jumpa lagi..balik2 je aku join keje die lak g kursus...so x jumpa lagi..Tp mrk kursus 2 bulan je...so da 6 bulan kami kenal langsung x tegur...

So pas abis kursus die join kerja..so masa 2 la aku g sembang dgn die....lama-lama kami jadi kawan baik..sarapan kadang-kadang sama2,lepak sama2...dan menjadi semakin rapat...Bulan Ogos 2007 die dapat tukar kerja ke pejabat imigresen Pekan Baru kat Jb...kire dekat dgn uma die...mase 2 kebosanan da melanda diri aku...Segala masalah sederhana besar aku tau...kadang2 kami share citer...Pasal Bf die...tp 2 rahsie x le citer...heheheh...kang die marah lak...

Peristiwa yang aku x le lupa adalah pada 13 Mei 2008 tarikh birthday aku...mase 2 aku siap2 nak keje malam...Die kol aku cakap nak jumpa sgt2 kat R&R 2nd link..dekat2 opis kami gak..so aku g la...Terperanjat aku,,,die celebrate bday aku,,,beli kek,,,die dgn adik die n nenek die...masa 2 aku betul2 terharu...Ogos 2008 aku pindah ke melaka..

Pada 2 sept 2011 die kawin..tunag die pon aku x g sebab keje..x kan kawin pon x g..kawan baik aku 2...so aku mohon cuti...Time raya lak..so cuti aku susah nak diluluskan..so aku merayu dgn workmate aku suh die ganti aku..last2 die setuju..so aku terbangla mlm 2 g JB sbb awal pagi esoknya die kawin...so sempatla aku tgk die kawin...


MASA KAWIN

SAH BERTARAF SEORANG ISTERI

Pade hari ni 7 JUN 2012 die bergelar seorang ibu kepada seorang putera..tahniah kat die..event da jd ibu,die tetap kawan baik aku...seorang yang pelawak...semoge die bahagia dengan famili baru die...




Wednesday, 6 June 2012

TeTaMoo isTimeWa

Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia

Entry kali nie aku nak citer pasal sorang budak yang begitu jelite,,,cehhh...ok name budak nie JAYA NAVINA..sekarang umur die da capai 14 thn (23 disember 2012)..okey die ni adalah baby pertama yang aku dukung dalam hidup aku..mase 2 umur aku 13 tahun...Die ni mule2 x de sebarang pertalian darah dengan famili aku...kami kenal die pon melalui mak ayah die yg mase 2 mak die dapat posting kat sekolah akak aku..die orang Kedah so dapat posting kat Melaka...So dari sane la kami kenal...dalam kenal-kenal akak aku lak jatuh hati kat adik mak die..kiranya adik cikgu die la...huhu...Famili die orang ni memang baik-baik sangat.Mase akak aku dok study kat USM mereka la yang banyak membantu dan tolong tengok-tengokan....

Mase mak die mengajar kat melaka...mak aku yang jaga Navina nie dan adik laki die...Mak aku jaga die sampai usia 5 tahun...pas 2 mereka da pindah g KL kerana ayah Navina ditukarkan ke kem sg besi (Askar)..Mase nak berpisah 2 memang sedih giler la...da 5 tahun jage die...

NIE PIC DIE MASE BABY
Tanggal 9 dis 2012 die secara sah jadi sedara aku..dalam pangkat anak buah lah kerana pada tarikh 2 la akak aku kawin dengan adik mak die...so hubungan persaudaraan kami da kuat.Lihat betapa kuasanya Tuhan..x sangka kami jadi sedare...

Hari nie aku terkejut bila bace diari die 2...Mase 2 die x de kat uma..aku skodeng la...Ni yang aku nampak

NOTA KAT DIARI DIE

Sungguh terharu aku membacenya...kerana orang yang die maksudkan tu ialah mak aku..Die memang sayang sangat denagn mak aku...sebab mungkin mase mak aku jaga die,die da sayang kat mak aku....Sekarang usia die dah 14 tahun...da jadi gadis...so x le la nak manje2 lebih2...huhu...apa2 pun aku tetap sayang die sebab die lah baby pertama yabg aku dukung dalam hidup aku..even anak buah kandung aku pun bukan orang pertama sebab mase 2 adik beradik aku belum kawin...

GAMBAR DIE LATEST



 RAMBUT KALER BROWN TU MEMANG ORY

Die telah temukan keluarga aku dan mak ayah nya
Die telah merapatkan hubungan keluarga dengan pemberian Navina
Die telah menjalinkan persaudaraan melalui perkawinan akak aku
Semuanya kuasaNya...

SORY PIC NI X LE MENEGAK LAK...X TAU NAPER.....

maaf jika ada kesalahan ejaan


Monday, 4 June 2012

BuDak Com3i

Selamat sejahtera dan salam 1 Malaysia



Halo semue...pe kabau...today aku nak citer pasal sorang budak nie...Budak ni aku kenal sejak die lahir lagi...Die dilahirkan pade 13 mei 1986...tarikh bersejarah kan..huhuhu...jam 8.44 pagi...korang mesti terpikir mcm ner aku letau semue...sebenarnye die ni org yang rapat sangat-sangat dengan aku...So x salah la aku tau pasal die semue

Die ni anak ke 5 dalam 6 orang adik beradik...3 laki 3 ppuan...mak bapak die penoreh getah...perangai die ni mmm...susah sikit...hati jambu siot...mudah sangat sayangkan orang...die ni pon jenis open minded...Die ni kaalo dah sayangkan orang,memang die sayangkan giler2...tpi kalo da marah kat seseorang die akan marah tp die leh sejuk..1 lagi kalo die da keluarkan benci pade seseorang,die akn benci orang 2 sampai orang 2 mati atau sampai die mati...walaupun die tegur orang 2,die tetap benci...

Dalam bab percintaan..2 rahsie la...sebab peribadi...hanya aku jer tau pasal kisah cinta die nie...Tapi wat mase ni die nak relak jap..katenyer die nak enjoy dulu,jalan2 dan nak habiskan hidup bujang die ni dengan benda-benda berfaedah...Banyak kenangan manis dalam hidup die...yang paling x le lupe die kate die ada sahabat-sahabat yang sayang kat die..aku x tau la aku ade ke x sahabat-sahabat macam 2..untong la die...

Urm rasenye da x de benda aku nak citer pasal die ni..Kalo korang nak kenal die lebih lanjut g la kat Fb die ni..aku bagi email Fb die..bjypkh86@yahoo.com. 2 la email FB die...kalo nak kenal die...





Saturday, 2 June 2012

Penyakit tidur

SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1 MALAYSIA

Hai semue...pe kabar..sht x kamu semue..leh tido x kamu...huhuhu...soalan pelik kan...Namun topik tidur yang nak aku citerkan kali nie...Aku dulu selalu dengar orang x le tidur nie...aku ingat benda 2 ok jer...Tp bila pemyakit ni kene kat mak aku sendiri barulah aku tau macam ne sengsaranya seseorang yang mengalami penyakit nie...

Mak aku start kene penyakit ni awal bulan 2..Sejak kene darah tinggi...tp ni dah bulan jun..masih lagi alami masalah yang sama..bukan x tidur langsung tapi ada gak tidur dalam 3o minit..So terpaksalah gune bantuan ubat tidur..klo makan ubat 2 pon le la tido dalm 4 ke 5 jam..

Banyak tempat aku dah bawk mak aku g berubat...daripada klinik,hospital pakar dan secara tradisional.namun die tetap mcm 2 gak...Doktor mengesahkan mak aku x de sebarang penyakit,bila rujuk perubatan kampung biasala kene buatan la 2 la ni la...macam2..Sebenarnya die ni tertekan pikir punca die x le tido..

Setiap hari dok menangis je..aku tgk pon pilu hati aku...Nasib baik ni cuti sekolah.Ada gak akak aku lik kampung tlg tengok2 kan die...2 pon die dok menangis..kate nye die x le masakan tok cucu die,x le belikan makanan ringan tok cucu die,x le manje2 dgn cucu die sebab badan x larat...

Ni lak dok nangis cakap nk bawak diri,,,x nak bagi kami susah...may be die ingat bila die bawak diri kami senang..die x tau macam mana kami kalau die wat mcm 2...tp aku kuatkan semangat depan die walaupun dalam hati aku da berkecai bila tgk air mata mak aku mengalir...

Apakah ujian ni diberikanNya...Setiap apa yang diuji pasti ada sebabnya...yang pasti perlukan keyakinan pada diri sendiri...Semoga Tuhan menyembuhkan die...

MAK JEYA SAYANGKAN MAK