Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia
Helo semue...hari nie aku nak kongsi sikit cara nak potong ikan parang ni supaya senang nak makan.Ramai yang tak suke makan ikan parang nie sebab tulang die yang banyak..Sebenarnya ada cara tersendiri untuk potong haiwan nie agar mudah untuk dimakan tanpa gangian tulang yang serabut...Care ni adalah asal dari negara India,dan dibawa oleh mendiang nenek aku...so die turunkan ilmu yu kat ayah aku...Kalo pergi sesetengah pasar mereka tau kalau kita ckp "Potong India"...Okey meh aku terangkan...
Okey..mula2 mcm biasala buang sisik,usus,perut ikan...langkah ke 2,potong ikan 2 dari titik D ke C ke B ke A..mesti ikut dr arah D...Antara titik B dan C adalah laluan tengah tulang utama ikan..so potongan mesti kene kat tulang ikan tu.Langkah 3,potong ikan kecil-kecil dari titik B ke E dan seterusnya mengikut garisab yang ada..Garisan 2 adalah selari dengan tulang halus ikan tu..So tulang tu senang untuk diasingkan masa makan
Okey tu la caranya..Cuba dulu..Selamat Mencuba....
huhuhu mcm mana nak buang tulang ikan ni hehehehe..
ReplyDelete