TAJUK GERAK


widgets

Wednesday, 20 June 2012

KeNangAn KurSus InDukSi ImiGreSen Di Aimm

Salam sejahtera dan salam 1 malaysia

Helow semue..pe kabar..sory sbb lame x update
sibuk dengan exam final pjj USM thn ke 2
Okey hari ni aku nak share sikit pasal kisah2 semasa aku dalam kursus induksi umum dan khusus pegawai imigresen di Akademi Imigresen Malaysia (AIMM) Port Dikson selama 3 bulan bermula 4 Mac 2007 hingga 31 Mei 2007

Ok pada 4 Mac aku kene lapor diri di Aimm.Aku dan kawan2 gerak ke Aimm naik bas dr opis Kompleks Sultan Abu Bakar,Johor.Sampai Di Aimm lebih kurang jam 3 ptg.(masih ingat lagi)So pas sampai plan nak amik 1 bilik dgn member2 tp die org da setkan bilik...Dulu  Aimm ni hotel Nuri,so Imigresen da beli dan jadikan sebagai pusat latihan.Dalam 1 bilik 4 orang..perfect,ada TV,Air cond,heater,,huhu bes kan....

KOMPLEKS SULTAN ABU BAKAR DR KUARTES AKU


AIMM 


Hari ke 2,pg kami berkumpul di padang kawad untuk aktiviti pertama.Kami diberi gula2 yang bercampur.so amik 1 je mana pon x kisah..ingat tok cuci mulut dalm bas..ok pas 2 kami menjalani sesi latihan dalam kumpulan LDK di Dusun Eco Resort diPahang...sampai je kat sana,masuk bili n siap2 untuk berkumpul..Ok kami diberi group ikut gula2 yang kami ada..so kena cr member yg ada gula2 dalam tempot 5 minit..mcm ner nk cr dah lah 298 pegawai kursus,,,so akhirnya berjaya..dan kumpulan aku kami namakan kumpulan Parang...

Aktiviti LDK
 Buat Bendera,misi,visi,lagu,logo group
jungle tracking
naik jambatan gantung tutup mata
fly over (group aku x dpt sbb x cukup masa)
balut telur gune straw

Kat sana air memang sejuk giler..air bukit..kalo pagi2 kim salam lah nak mandi..just mandi P.Ramlee...Bayangkan kepala paip leh ada wap mcm letak air kat gelas...huhu..Tp makan 1st class
Kat sana aku dan 7 org lagi kene denda..sebab ada budak bilik aku 2 masuk bilik x gune kunci..x tau mcm ne die buka..so semua kene la sbb die x ngaku..denda die berdiri dari pkl 12 mlm sampai 4 pg...Tp kenelah hadapi dgn tabah,,sbb 2 yang namakan kerjasama..Ada sekali tu kene rendam dalam kolam beramai2..kene selam lak 2..sapa x selam kene baling dengan batu...apa lagi selam la..tutup hidung kuat2...

Last day kat sana ada kejutan..Fesi kata 3 org kene singkir kerana x lepas syarat LDK..so 3 org 2 pon kedepan..menangis die org..las2 kene bang bang boom sebab hari 2 merupakan hari lahir mereka..so mereka disambut..mlm 2 diakhiri dgn salam menyalam dgn fesi kami

Lepas 2 lik semula ke Aimm..maka bermula lah segala detik2 bahagia,cemas dan happy di Aimm..ok la aku ringkaskan je k..nak citer panjang takut korang bosan..

1) Jam 8-4 ada kelas setiap hari Isnin-Jumaat..ni la time ngantok..apa lg membuta la dlm dewan..ada penceramah ok..die x kisah..ada la siap bg KAD JEMPUTAN ke padang kawad untuk kawan pkl 1ptg sampai 2.20 ptg..time rehat,,sapa nak panas2...

2) Aktiviti lain..sabtu dan ahad 8 pg sampai 1 ptg tekwondo..perg time 2 la ramai yang jadi OKU..huhuhu..panas beb..kalo ujan pon kene gak buat dalam dewan..x de excuse..ptg dlm jadual mmg free tp ader je program...Hari isnin,rabu,jumaat dr pkl 5-6.40 kawad..2 la yg paling bes dan paling sekse...sowang salah semue kene..Tp las2 aku masuk kawad hantu..nak tau apa 2 kawad hantu..g tgk kat you tube. http://www.youtube.com/watch?v=b-TEgGTJGnc .kawad hantu jabatan imigresen..2 kawad yang aku ada...tp 2 realsel nyer la...lain ader kawad senjata,tempur tanpa senjata,kawad biasa...Selasa dan khamis ptg lak riadah...Setiap pagi ader pt pagi..so kene bgn pkl 5 lebih..Yg islam sembahyang,pas 2 joging 2.4...pumping la..mcm2..tp enjoy..Mlm pkl 8 start kelas semula..kdg2 sampai pkl 12 ader je aktiviti mengejut mcm roll call..mcm2 la...

3) ader lawatan sambil belajar ke KLIA dan pelabuhan Klang..danlawatan sambil belajar ke utara,selatan,dan timur..aku dapat utara..

4) Histeria beramai2..huhu malam 2 memang kat 40 org kene histeria..tp aku nak tergelak je tgk die org..ye la 1st time tgk org histeria...sampai pkl 3 pagi..bawak dewan kene,bawak surau kene..huhu..Tp yg lawak masa dlm surau ader dak ppuan 2 histeri..diam2 sekali bgn terus tumbuk membe aku..huhuhu...

5) karnival sukan selama 2 hari.mcm2 aktiviti ader..group aku paltun 3 empire red..hehhehe...pas 2 ader malam deligasi bersama kedutaan luar,,Khidmat masyarakat dan lain2 lagi...

Selam 3 bulan mcm2 yang aku dapat rasa..kene tekan dgn kak leha(penghuni misteri)mase member2 dok tido surau sbb ada qumulai...so aku tido sorang kene hempap..pas selamat kan diri aku lari g bilik sebelah tido..membe tgk muke aku die pon takut..x tau napa..Pas 2 kene kawad 1 jam 30 min tanpa henti sebab membe wat hal..tido terlajak..mau pening kepala ..jurulatih suh pusing kiri,pusing kanan sampai ada dah x tau nk pusing mana...

Okey last day kami ada latihan tamat perbarisan..masa 2 Ketua pengarah datang dan puji kawad hantu sebab die kata mmg cantik sgt2...ramai tetamu yang hadie,,pas 2 sesi pengambaran tok gambar kenangan dan akhbar...mlam 2 jamuan malam mesra...mcm2 persembahan yang ada..aku lak kene wat persembahan india..so wat je la apa yag aku tau..menari..tp serius aku hentam je sbb x de masa nk berlatih..masa latihan 1 style,mase realsel 1 style,mase real 1 style...hihihi..Dan diakhiri dengan tangisan perpisahan..

LATIHAN MENEMBAK DI PENJARA KAJANG


Ayat paling gembira aku dengar:Diumumkan peserta kursus induksi umum dan khusus,pegawai imigresen kp 17 siri 1/2007 masuk padang...2 menandakan tama latihan dan tamat segala susah yang kami alami 


TAMAT LATIHAN


TAMAT LATIHAN>>>KAWALAN SENJATA

Ayat paling benci:Perhatian kepada semua peserta kursus induksi umum dan khusus pegawai imigresen kp 17 siri 1 2007 disini ada 1 pengumuman..menandakan ader la program time free

MLM MESRA BERSAMA TEAM TARIAN INDIA


Selama 3 bulan kami bersatu hati,Mcm2 kami tempuhi..semuanya berjaya dengan semangat bersatu...

MAKA BERAKHIRNYA KISAH DI AIMM





 

50 comments:

  1. hi, tumpng tny teruk ke latihan tu, kerjanya seteruk itu jugak ke.. sja tny sb dpt intrview pegawai imigresen ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. urm..klo minat semuanya ok jer..x de pon susah

      Delete
  2. Salam..sy ada intrview pgwai imigresen KP17 20/6/13 ni..sy nk tya pndapat ckit..prlu ka sy bw diploma dan ijzah smasa intrview nnti..sy kliru la..ada yg ckp jgn bw sbb akn direject srta mrta..kalu x bw, tkut kna reject jg..kalu panel tya, apa sy nk jwb? Mnta pndapt dr saudara saudari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak ke diploma masa intrwiew?

      Delete
  3. nak tanya.. sy lulus tmuduga jwtn ni n surat dari spa pun dah sampai.. surat panggilan lapor diri memg lmbat sampai ea?

    ReplyDelete
  4. Salam, sy lulus tmuduga jwatan jgk. Sy pun risau dgn surat pangilan lapor diri, blom ada2 lg. Surat medical check up dn surat sumph .. Dh ada.. Klw ada apa2 info.. Hrp dpt dikongsikan. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..sy pon dpt jugak..cuma tak taw bila tarikh lapor diri tu :)

      Delete
    2. saya pon dpat jugak,,,tp surat lapor diri xdapt lagy,,,,

      Delete
    3. saya pon dpat jugak,,,tp surat lapor diri xdapt lagy,,,,

      Delete
  5. ringan kan tangan cek web imigresen....selalu update info kat situ

    ReplyDelete
  6. wahh ramai jugak la yang lulus tmuduga ni ye.. ntah bile la surat lapor diri nak sampai ye..

    ReplyDelete
  7. maaf lambat reply..kepada yg lulus tahniah yer
    pastikan siap sedia menjadi seorang penjawat awam yang baik
    dan hormat senior dlm jabatan walaupun 1 gred...

    ReplyDelete
  8. kalau saya betul, kemungkinan surat lapor diri akan sampai akhir bulan 9 ni, dan lapor diri di AIMM pada 20.10.2013. so jumpa disana yer!

    ReplyDelete
  9. Saya pun dapat.. gembira ada.. cuak pun ada..

    ReplyDelete
  10. Hai.. nak tanya.. adakah hp kena locked time trainibg 2 bulan? ?

    ReplyDelete
  11. Assalam. Dear, kalau diorg panggil lapor diri di jln duta, adakah kita akan diposting ke situ nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam..aku pn dpt jln duta.heran la ckit.aritu dgr ura2 klia2..

      Delete
    2. saya dapat.. lapor diri pada 27/04/2014 jam 9.00 pagi hingga 12.00 tgh hari.. saya di arahkan lapor diri di akademi imigresen malaysia yg berada di port dickson, negeri sembilan.. masalahnya sekarang.. saya nak tahu boleh kan keluarga atau orang luar dtg melawat saya semasa saya di sana nanti?

      Delete
  12. Hi ..mine as well 27/04/2014...tapi lapor diri kat putrajaya 9am to 12pm.. Izit the next day kita dah kena start kerja ??

    ReplyDelete
  13. aku pun dapat kat Port Dickson 27/4/2014..

    ReplyDelete
  14. simpanan je mampu.... sedih -.-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah yer,,jgn risau t dpt la 2,,add fb sy

      Delete
  15. berapa lama ye tempoh latihan ni.?? sma mcm polis ke?

    ReplyDelete
  16. Berapa lama tempoh latihan di akademi imigresen bg pen. Peg. Imigresen pulak?tlg share info ckt?

    ReplyDelete
  17. Sy bru dpt surat.lapor diri di pusat imigration johor bahru. Nebes plak.hehe

    ReplyDelete
  18. Sy bru dpt surat.lapor diri di pusat imigration johor bahru. Nebes plak.hehe

    ReplyDelete
  19. saya pn baru hadir temuduga imigresen kp17 pd 18/11/2015..lulus semua dah..xtau la ada rezeki ke x kne panggil.

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah. saya dapat untuk jawatan ni. lapor diri 15/2/2016 nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..saya pun dapat jawatan ni....u lapor diri kat mana

      Delete
    2. Halo..sya cynthia...lapor diri di johor 15hb februari...ini no. saya 0143595882...whatsapp/ wechat sahaja

      Delete
    3. Saya pun dapat nur adilah rohami. Contact sy. nnnabila12@gmail.com ..dilah from mne? Dpt at mana?

      Delete
  21. haii sapa2 yg lulus iv dan d tmptkan d johor???lapor dri d jb pd 15/2/2016 sila komen...😉😉😉

    ReplyDelete
  22. Erm saya pun lulus iv n kna hadir d jb untuk program transformasi minda 2 minggu...nervous...btw,saya cynthia dri sabah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya faizal dari beaufort...sya pun dpt kat johor lapor dri sama ngan ko ni...no sya 0138994853...whtsap lah bleh cit cat

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. saya pulak before calon simpanan..tetapi 22.12.15 ari tu saya punya status dh bertukar kepada lantikn tetap utk pen.penguasa imigresen...tetapi saya tak terima pulak apa2 surat utk lapor diri ke apa...ada sapa2 mengalami situasi mcm saya x??

    ReplyDelete
  25. saya pulak before calon simpanan..tetapi 22.12.15 ari tu saya punya status dh bertukar kepada lantikn tetap utk pen.penguasa imigresen...tetapi saya tak terima pulak apa2 surat utk lapor diri ke apa...ada sapa2 mengalami situasi mcm saya x??

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum, saya berminat sangat nak masuk aimm ni. tapi saya kurang tahu macam mana nak daftarkan diri. kalau boleh, tolong2 lah inform. teringin nak masuk aimm ni.

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum, saya berminat sangat nak masuk aimm ni. tapi saya kurang tahu macam mana nak daftarkan diri. kalau boleh, tolong2 lah inform. teringin nak masuk aimm ni.

    ReplyDelete
  28. hi. sape dh lulus tmuduga 8.5.16 ary tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helo , saya lulus , tgu surat panggilan

      Delete
    2. Helo , saya lulus , tgu surat panggilan

      Delete